HTML

Udvarbolond

Gyűjtsük össze a legszebb, legzöldebb, legvirágosabb belső udvarokat! Küldj tippet, fotót, bármit az udvarbolondblog@gmail.com címre!

Friss topikok

"Valami félelmetes hangulata van, szabályosan vártam a lódobogást" - Szentkirályi utca 32/B

2011.11.18. 08:13 mimi és dá

Szentkirályi utca 32/B - Horizont Zoli

 

A Horizontosok rendszeresen látják el témával az Urbanistát, de most az Udvarbolondnak is küldtek anyagot. Mégpedig egy remek és egyedi épület belső udvarát a Szentkirályi utcából. Át is adjuk a szót Zolinak:

Ma besettenkedtem a Szentkirályi 32/B-be, ahol igen patinás hangulatú az udvar, azaz kert. A ház eredetileg hatalmas volt, most az egyik fele a Filmművészeti Főiskola.

A ház kívülről OK, belülről ráférne egy renoválás, akkor csodálatos lenne. Sajnos a történetét nem tudom, az egyik ügyfelem lakik benne, ő mesélte, hogy régen talán egy gróf építtette. Ezt megerősíti az egyetlen hatalmas erkély, és az elrendezés: a főlépcsőházból lehet bejutni az utcai lakásokba, amelyek 5,5m belmagasságúak. A hátsó részbe -amely teljesen elszeparált az utcafronti résztől-, pedig tipikus cselédlépcsőkön (keskeny, sötét, meredek lépcsőház) lehet feljutni.

Az udvarban jelenleg garázsok vannak kialakítva, gyanítom, hogy ez istálló volt. A macskakőből és a bejáratból ítélve egykor itt hintók közlekedhettek, gondolom itt vitték vissza a cselédek a tárolókba, míg az uraságok a Filmművészeti jelenlegi bejáratán közlekedtek. 

Először még a télen láttam, sötétben, valami félelmetes hangulata van. Szabályosan vártam a lódobogást :)

 

1 komment

Címkék: palotanegyed szentkirályi utca

A bejegyzés trackback címe:

https://udvarbolond.blog.hu/api/trackback/id/tr843391445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.18. 20:23:49

Ismerem a helyet, az egyik kedvencem. A kapu általában nyitva, és az udvarban beleláthatunk a Krúdy-Horánszky-Bródy-Szentkirályi tömbben elrejtett zöld szigetbe, amit egyébként csak a Google Mapsről ismerek :)
süti beállítások módosítása