HTML

Udvarbolond

Gyűjtsük össze a legszebb, legzöldebb, legvirágosabb belső udvarokat! Küldj tippet, fotót, bármit az udvarbolondblog@gmail.com címre!

Friss topikok

Az újlipótvárosi Turul

2011.07.06. 07:08 mimi és dá

~dá~: 087

Az újlipótvárosi Phoenix-ház (mely a másik irányból nézve rejtélyes módon Turul-ház) jókora épület. Egy egész háztömböt tesz ki, Bächer Iván pedig egy teljes cikket szánt neki egyszer a Népszabadságban. Azt írja "ez egy jó ház", pedig inkább Klapanciusznak van igaza, hogy kívülről nézve ormótlan ingatlanfejlesztés a húszas évek végéről, amely ötvözi a giccset a birodalmak sivárságával és elnagyoltságával. De egyrészt a giccsért is tudunk lelkesedni, másrészt tagadhatatlan: a belső udvara tele van szerethető részletekkel. A kertje pedig... Nos ahogy Bächer írja:

A Phönix-ház legnagyobb kincse, persze, a kert.

A többi újlipótvárosi tömb is kertet rejt magában, de az föl van szabdalva áthághatatlan kerítésekkel apróra, hiába lehetne gyönyörű park mindegyikben, akár szebb is, mint ez itt.

De ez egy ház, egy kerttel, aminek közepén még látszik az egykori szökőkút nyoma, ha tetejéről a szobrot már el is sétáltatta a valami csibészben manifesztálódó mellékvihara a történelemnek.

De a hatalmas platánok enyhet adnak, a rigófütty feledteti a Pannónia utcán hömpölygő kocsisor zaját; délutánonként kiülnek a padokra az öregek; nyugalom van, béke, csend.

 

Élveztük mi is...

3 komment

Címkék: újlipótváros katona józsef utca pannónia utca tátra utca raoul wallenberg utca

A bejegyzés trackback címe:

https://udvarbolond.blog.hu/api/trackback/id/tr313043252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adelaide Josephine von Styrum-Limburg 2011.07.06. 10:52:40

A Turul a másik befektető neve. (Phőnix Életbiztosító Társaság Magyarországi Igazgatósága, valamint a Turul Magyar Országos Biztosító Intézet)Hozzáteszem, hogy az épületet Jónás Zsigmond és Jónás Dávid tervezték, követtek el ennél rosszabb, de jobb épületeket is...Az udvart én is nagyon szeretem :)

Cr 2011.07.06. 16:13:41

Hol van ez pontosan?
süti beállítások módosítása